nedelja, december 24, 2006

Slovenska vojska, oklepniki, proračunski primanjkljaj...

V zadnjem času smo lahko prebrali, da je ministrstvo za obrambo sklenilo pogodbo za nakup novih finskih oklepnikov za potrebe slovenske vojske. Kar 135 komadov. Slovenska vojska se posodablja in želi ustrezati NATO standardom. Nuditi želi zaščito vojakom, ki jih pošilja na mirovne misije.

Hmmm, no ja tudi brez tega, bi šlo ali ne? Mislim predvsem na potrebo po tem, da se vojaško želimo kosati z najbolje opremljenimi vojskami Evrope. Zakaj pa? A nam je to potrebno? Se bojimo kakršnegakoli napada na našo suverenost? Želimo osvajati nova ozemlja? Je resnično potrebno vojaško sodelovati v kriznih območjih? Vprašanja so tako absurdna, da odgovora niti ni potrebno iskati.

Če samo pogledamo znesek, ki ga bomo plačali davkoplačevalci za omenjene oklepnike je jasno, da gre za ogromen finančni zalogaj. Okoli 66,6 milijard slovenskih tolarjev. Kolikor vem je proračunska luknja velika nekje okoli te številke. Pa se gremo namesto sanacije proračuna njegovo dodatno upostošenje.

Zanimivo je tudi pogledati kako spretno se manipulira z omenjenimi številkami, da slovenska javnost ne bi preveč nergala nad visokim zneskom. 66 milijard tolarjev pomeni 66.600.000.000,00 SIT ali 66 tisoč 600 milijonov tolarjev. Številka je tako ogromna, da marsikomu ne predstavlje neke realne osnove.

Seveda se sedaj preračunava vse v evre in če tu pogledamo gre za okoli 279 milijonov evrov. 279.000.000 EUR. Kar veliko število ničel. Preračunavanje vrednosti v evre in nazaj v tolarje pa povprečnemu državljanu povzroča težave že pri vsakdanjih nakupih.
Dokaz kako se vse skupaj še boljše zakamuflira v "nizek" znesek je sledeči: " Četrt milijarde evrov za nakup novih oklepnikov". Ponovno, milijarda je nepredstavljiva vsota, četrt pa za marsikoga ne pomeni veliko. Torej 1/4 nečesa. To pa ni "veliko" ali ne?

Kdo tu koga zavaja?

Po mojem mnenju, je nakup nepotreben in čista potrata proračunskih sredstev.

Te oklepnike si bomo še vsi zapomnili. Če ne prej pa takrat, ko bo oblast vlekla nove poteze okoli krpanja proračunskega primanjkljaja. In prepričani smo lahko, da se bo spet naslonila na "svoje" državljane.

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Ironija (no, vsaj upam, da ne gre za namerno zavajanje) je, da se z vsemi temi ničlami tako trudiš nazorno pokazati koliko je kaj, potem v zaključku pridelaš 2 velikostna razreda prevelik rezultat. Miljarda je 1.000 miljonov, na vsakega davkoplačevalca tako pride kvečjemu 40.000 (štiridest tisoč).

Aleks Markelj pravi ...

Imaš prav, moja napaka. V množici preračunavanj sem "zabrkal" par številk pol pa pride ven to kar je prišlo.
Sem že umaknil iz teksta.
Hvala za opozorilo.

Anonimni pravi ...

Še malo drugačen pogled na ceno oklepnikov. Ko že operiramo z velikimi številkami. Prihodki Slovenijie za leto 2006 znašajo 1756.7 miljard tolarjev [Vir]. Ta sporni nakup tako predstavlja malo manj kot 4 % tega izkupička. Glede na to, da gre za enkratni strošek ni tako kataklizmično, kot se morda zdi na prvi pogled, kaj?

Aleks Markelj pravi ...

Prihodki so res takšni, a je pametno pogledat tudi odhodke, ki znašajo 1858.1 milijarde SIT. Isti vir kot v prejšnjem komentarju.

In ko pogledamo razliko me prihodki in odhodki ta znaša -101.4 milijarde SIT, kar pomeni 101 milijarda slovenskih tolarjev proračunskega primanjkljaja.

In če predvidevamo, da je nakup oklepnikov že vštet v odhodke (kar vemo da ni) pol predstavlja preko 50% celotnega proračunskega primanjkljaja v tem letu.

V kolikor pa predstavlja dodatnih 66 milijard SIT, ki bodo obremenile proračun v prihodnjih letih pa je ta nakup še kako "kataklizmični".

Anonimni pravi ...

Ja, verjetno zato je