nedelja, december 11, 2005

Sušnik:...delo poslanca je napornejše od dela v proizvodnji....

V današnjem Nedelu sem prebiral članek o prejemanju enoletnega nadomestnega plačila nekdanjih poslancev. Se nisem kaj preveč razburjal, ker sistem je pač kakršen je. Kljub navedenim visokim bruto zneskom sem nekako "požrl" kislo jabolko.

Ob izjavah Franca Sušnika, predsednika mandatne komisije državnega zbora, pa mi je le malo narastel pritisk.
Na vprašanja novinarja o primernosti izplačil nekdanjim poslancem je g. Sušnik očitno izgubil vso razsodnost in izustil največjo neumnost, kar sem jih slišal. Z izgovarjanjem, da je položaj poslancev, glede na druge države EU, neurejen, je dejal, da je delo poslancev tako ali tako napornejše od dela v proizvodnji.

Primerjava nastala na podlagi kriterij, ki so očitno jasni samo g. Sušniku.

In očitno tako poslanci upravičeno prejemajo visoke plače, ali kako? In morajo zato še eno leto po končanju mandata prejemati nadomestilo plač (ki je napram delavskim plačam ogromno)? In na koncu g. Sušnik za naporno delo poslancev obtoži kot sokrivce tudi medije.

Ja madona, ti poslanci so pa res pravi reveži. Neprestano so pod medijskim udarom, pred očmi javnosti izpostavljeni raznoraznim provokacijam.

G. Sušnik malo se poglejte v ogledalo in izjavite še enkrat zgoraj omenjeno. Pri tem si pa glejte v oči. Verjamem, da če je vsaj malo poštenosti v vas, vam tega ne bo uspelo.

Mislim tudi, da že ptički na drevju pojejo, da kdor se spušča v politiko jemlje v zakup, da bo izpostavljenim neprestanim intervjujem, neprijetnim vprašanjem ipd. Ja saj politiki upravljajo z državo v kateri živimo vsi. In imamo pravico izvedeti, kaj se dogaja. Ker pa narod rad bere izvirne in provocirajoče intervjuje, se mora politika spoprijemat tudi s tem. Kdor ni temu dorasel naj ne gre v politiko.
Verjamem pa, da se vsak, ki dela pošteno, požvižga na medijske pritiske. Ljudje konec koncev verjamejo tisto, kar želijo verjeti. In če te mediji malo bolj popljuvajo je pač večja verjetnost, da bo tak tudi splošen vtis.
Ampak glede na bogastvo, ki si ga poslanci nagrabijo v najmanj 5-ih leti (4 v parlamentu + 1 leto nadomestilo), da ne omenjam političnih zvez in poznanstev, se tudi nepoštenim smeji ko prihajajo ali odhajajo iz parlamenta.

Tako da se ne primerjat z delavci, ki so gonilo te in vsake države, saj konec koncev prihajajo plače poslancev iz davkov, ki jih v državni proračun plačujejo prav omenjeni delavci.

Strankarski podmladki

Pred časom so v oddaji Tarča na nacionalni TV gostili predsednike podmladkov političnih strank na slovenskem. Zanimivo je bilo gledati te mlade ljudi, ki v bistvu predstavljajo potencialne opazne politike prihodnosti. Podobnost predsednikov podmladkov s predsedniki matičnih strank je bila neverjetna.

Najbolj mi je v oči padla predsednica SDM (podmladek SDS). Pa ne (samo) zato, ker je ženska, ampak zato, ker če bi bil g. Janša ženska, bi bil ona. Vse od nastopa do prepričanosti v to kar govori, od gestikuliranja do tona glasu...bilo je neverjetno.

Če gremo do g. Pavlina (sedaj že bivšega) predsednika MSi (podmladek NSi) sicer ni kazal na neko sličnost z g. Bajukom, a je prav tako kot on imel polna usta lepih, a praznih besed. Pravi retorik torej. Glede na to, da je bil nekoč tudi tiskovni predstavnik vlade to niti ne čudi.

G. Ravnikar predsednik Nove generacije (SLS) je s svojo preprosto naivnostjo, a verjetno resnično poštenostjo zrcalna slika g. Podobnika. Naivnost pa v politiki ni prinesla še nikogar daleč. No bomo videli kako bo v tem primeru.

G. Bučar predsednik MLD (LDS) je bil v svojem nastopu suhoparen, poln statističnih podatkov, na površju miren a nezmožen skriti, da mu v duši vre od jeze....torej klasični liberalec, kot g. Rop, ki v besednih dvobojih prav zaradi naštetih lastnosti ne kaže dobre slike.

G. Levanič predsednik MF SD (SD) je bil v klasični modni opravi g. Pahorja, s poudarki na socialni državi in skrbjo za vse državljane in državljanke.

Vse lepo in prav, a ta skrajna podobnost mladih s starejšimi kolegi mi ne vliva upanja, da bodo v prihodnosti kakšne bistvene spremembe. Zakaj mladi ne gredo svojo pot izražanja, predstavljanja kaj so in kaj zagovarjajo, saj (baje) vsem v ustanovnih aktih piše, da ustvarjajo neodvisno politiko. Seveda v politični smeri stranke kateri pripadajo, a imajo vseeno dokaj proste roke.

Kdaj se bo našel nekdo, ki bo zvest sam sebi, verjel v svoje lastne sposobnosti, brez potrebe po kopiranju nekoga drugega?....verjetno nikoli, vsaj v politiki ne.
Ampak pustimo se presenetit.