ponedeljek, november 27, 2006

Minister Drobnič, premier Janša, NSi, koalicija, narod

Zapleti okoli potez, ki jih vleče minister za delo, družino in socialne zadeve, minister Drobnič, se kar ne končajo. Sprva je težko (ali pa sploh ne) našel skupni jezik s predstavniki civilne družbe. Sedaj se ta nesoglasja širijo tudi med vrste koalicijskih partnerjev.

Po neuspelem delu v vlogi ministra, mu je premier Janša upravičeno predlagal odstop s položaja. Odziv Drobniča je bil sicer mogoče malce nepričakovan, a čisto v njegovem stilu.

"On nič kriv, drugi mislijo narobe."

Nepričakovan odziv mogoče v toliko, da kljub temu, da njegovo zamenjavo podpira celotna opozicija, ostale koalicijske stranke, premier, narod in celo nekateri iz vrst stranke NSi (katere član je Drobnič), mu ni dalo dovolj argumentov, da nekaj pa mogoče res ne dela prav. Neverjetni ego.

Če pogledam še reakcijo g. Bajuka, kot predsednika NSi, ki v zagovor ministra Drobniča trdi, da je bilo njegovo delo v večini dobro, da pa so "manjše" napake čisto človeške, potem se sprašujem ali tudi z g. Bajukom ni nekaj narobe. Kljub vsem javnim polemikam, ki so in jih še vedno povzročajo predlogi ukrepov ministra Drobniča, trdi g. Bajuk, da so te rezultat "človeških napak g. Drobniča"!?! V redu tudi tako lahko človek gleda, samo če je to blizu realnosti je pa drugo vprašanje.

Nadalje nekateri poslanci NSi (g. Sok) razdraženi nad odločitvijo g. Janše, med vrsticami grozijo, da bodo glasovali za odstavitev ministra Simonitija, proti kateremu je bila vložena interpelacija. Zanimivo iz tega stališča, da vladna stranka na podlagi ukrepa premiera, želi njegovi stranki (SDS) vrniti milo za drago. Vprašanje kompetentnosti potez g. Simonitija v tem primeru niso v ospredju. Le njegova politična barva.

Ja madona kaj se pa grejo. "Zob za zob" ali kako?!? Pa kaj smo mi v kakem gangsterskem filmu?!?

Dejstvo je, da g. Drobniča podpirajo krogi v NSi, ki so bližje krščanski cerkvi, ki očitno vidi priložnost, da preko "svojih" ministrov uspe v pravne akte države vriniti prvine svoje doktrine. Vprašanje je le ali je to moralno ali ne. Naj se to vprašajo ti ljudje. Ah pa saj verjetno so se, pa se ali požvižgajo na moralo, kot jo razumemo drugi ali pa menijo, da je njihova ena in edina (seveda od Boga poslana). Hmmm aja saj to je isto: zavračanje in poveličevanje: mi diši po ideoligiji, ki ne dopušča drugače mislečih.

No da ne zaidem predaleč, dejstvo ostaja, da je nastala situacija prikaz razlik med vladajočimi strankami, da odzivi posameznikov ne kažejo na zrelost, potrebno za opravljenje funkcije, ki jo zasedajo in da se v končni fazi požvižgajo na mnenje naroda, ki se s spornimi ukrepi g. Drobniča, v večini ne strinja.

Upam, da takšnih samovoljnih potez ne bodo pozabili volilci do prihajajočih državnozborskih volitev, saj le delo v celotnem obdobju mandata kaže pravo luč posamezne politične opcije in ne le "cigumigu" v času predvolilnih bojev.