torek, januar 17, 2006

Slovenski vojaki v Iraku - "maslo" nove ali stare vlade

Z današnjo izjavo in "dokazi" g. Erjavca (slovenski obrambni minister) o namenih prejšnje vlade glede sodelovanja pri stabilizaciji Iraka, se sedanja vlada trdno oklepa uradnih zapisov pogovorov, hkrati pa pritajeno obrača nekatera dejstva. Vsekakor so že leta 2003 potekali pogovori o sodelovanju Slovenije pri stabilizaciji Iraka. V ta namen smo ponudili strokovno znanje vojaških inštruktorjev. Do sem se še vse ujema z vladno verzijo. Velika razlika pa je v kraju urjenja vojaških obrambnih sil. Medtem ko je prejšnja vlada sprejela sklep o urjenju v tretjih državah, se je sedanja odločila za urjenje v Iraku. Dejstvo je, da je situacija drugačna kot je bila leta 2003, saj danes NATO ne usposablja iraških enot v tretjih državah.

Glede na spremenjene okoliščine, bi lahko Slovenija mirno postavila novo stališče do obravnavane tematike. In jo tudi je! Sedanja vlada se je odločila, da bo napotila 4 vojaške inštruktorje v Irak!! To je neizpodbitno dejstvo in prelaganje odgovornosti na pleča prejšnje vlade je skrajno neodgovorno dejanje sedanje vlade.

Koliko pa bo to resnično pripomoglo k stabilizaciji Iraka, pa je drugo vprašanje. Z vsem spoštovanjem do strokovnega znanja inštruktorjev, ampak 4-je inštruktorji ne naredijo velike spremembe. Jih je ravno dovolj, da lahko govorimo v množini.

Nedvomn0 gre za politično lezenje v rit ZDA. To je jasno razbrat iz besed g. Rupla, ki omenja poglobljeno gospodarsko sodelovanje med SLO in ZDA na najvišji ravni. Odločitev SLO vlade o ne napotitvi vojakov v Irak bi verjetno ogrozilo to sodelovanje.

Na koncu koncev kakšna pa je verjetnost, da se bodo iraški separatisti zaradi 4-ih inštruktorjev spravili na Slovenijo. Ni velika, a veliko večja kot če slovenskih vojakov ne bo (bi bilo) v Iraku.