petek, junij 30, 2006

Toča, oblast in "mali" ljudje

Zadnje neurje, ki je zajelo SV Slovenijo je spet povzročilo veliko materialno škodo na kmetijskih površinah. Zgodba, ki se ponavlja iz leta v leto. Strokovnjaki trdijo, da bi lahko vsaj omejili, če že ne preprečili točo, ki je naredila večino škode tako v naravi kot na objektih.

Seveda je spet v igri vprašanje denarja, torej financiranja letala za boj proti toči. Vsakoletna pogajanja med pristojnimi ministrstvi in "borci zoper točo" :) se zdijo že prav absurdna. Dejstvo je namreč, da se vsako leto ponavljajo iste zgodbe in da narava ne čaka na odločitve pristojnih.

Tako je prišla odločitev o financiranju omenjenega letala prav na dan, ko se je iz neba vsula toča. Kakšna ironija. Kot dokaz, da je treba te stvari urediti prej in ne "pet pred dvanajsto". Seveda se pol človek še vpraša, zakaj bo denar zagotovljen šele čez 30 dni od dneva odločitve o financiranju. Birokracija pač.

Res ne vidim razloga, ki leto za letom povzroča (pre)pozno odločanje o obravnavani temi. Medtem, ko politiki odločajo, toča "malim" ljudem pobija pridelek. Nato seveda pridejo cenilci in se povrne škoda v financah. A verjamem, da bi bili pridelovalci veliko bolj zadovoljni, če bi lahko vzgojili pridelke do konca in ga prodali na trgu.
Vsekakor pomeni denar veliko, a menim, da se velika večina pridelovalcev odloča za svoj "poklic" zaradi veselja, ki ga gojijo do vzgoje česarkoli pač že. Denar, ki ga dobijo nato od države, ne more povrniti vsega truda, ki so ga vložili v svoje delo.

Torej, spet in spet ponavljam, naj država poskrbi za pogoje, da bodo ljudje lahko delali kar jim bo želja in da bodo pri tem tudi pravno in drugače zavarovani. Bolje preventiva kot kurativa.