ponedeljek, december 19, 2005

Keopsova piramida v Mariboru

Ob gledanju oddaje Studio City, ob kateri se vedno nasmejim, me je presenetil nastop g. Jelinčiča (SNS) kot predsednika letalske zveze. Pred kratkim se je v političnih krogih pogovarjalo o letalskem muzeju (pardon "aeronavtičnem muzeju"), ki bi stal v Mariboru. "Zanimivo, zanimivo" sem si mislil, "mogoče bo pa poživilo mestno mrtvilo." Ob spremljanju intervjuja sem bil vedno bolj navdušen. Črpanje iz evropskih skladov, 450 direktno zaposlenih in več kot 2000 vezanih zaposlitev z bodočim muzejem.

Malo me je motilo dejstvo, da bi naj bil muzej zgrajen v obliki egipčanske piramide in iz stekla. Velikost pa naj bi presegala Keopsovo (v Egiptu), ki trenutno velja za največjo piramido na svetu. Piramida v Sloveniji, v Mariboru? Hmmm, ne vem če spada v lokalno okolje. Ampak vseeno, 450 zaposlenih, juhu končno konkreten pozitivni trend v zaposlovanju.* Za pripravo vsega potrebnega za začetek gradnje je vlada za leto 2006 že namenila 30 milijonov SIT (prav tako za leto 2007). 60 milijonovo torej..."to pa se resno premika" sem si rekel.

Pol pa udari realnost po glavi. Projekt naj bi stal 30 milijonov evrov!!! No, če bo Sloveniji uspelo načrpat toliko sredstev iz evropskih skladov, pol smo zmagali. Glede na obseg gradnje, bi po besedah prvaka SNS bilo potrebnih okoli 10 do 12 let za dokončanje projekta. Hmmm....ja v prihodnosti nam bo lepo. Kaj pa bomo naredili, da bomo preživeli do takrat?

In ljudje bodo baje trli v Maribor in muzej in s tem dvignili turizem v SV Sloveniji. Domneve izhajajo iz pogovora g. Jelinčiča z direktorjem podobnega muzeja v Angliji in dejstva, da je baje EU izbrala Maribor kot mesto gradnje. Hmmm....pogumne napovedi za 10 let vnaprej. Seveda muzeji so vedno "in" ampak vprašanje je ali bo res tak naval, da se bo muzej samofinanciral iz svoje dejavnosti? Kdo ve, mogoče se bo, mogoče se ne bo. Glede na pretekle izkušnje s problemi ob gradnji velikih objektov v Sloveniji, se zna gradnja zavleči za par let. S tem pa se seveda povečajo stroški gradnje. Ampak to je črn scenarij. Pustim si raje lepšo sliko napovedi g. Jelinčiča. Mogoče naivno, ampak ta trenutek primerno. Upanje... to je vse kar ostane.

Iz podzavesti pa ne gre izključit skrbi kaj bo z muzejem, če se ne bo zmogel samofinancirat. Na koga bo padlo breme financiranja. Upam da ne na državo in občino (v kar ne dvomim da bo). Naj v tem primeru odgovarjajo idejni vodje. Hmmm...spet črn scenarij.
Nekako se ne morem rešiti črnih scenarijev, ki so ob tako velikem projektu še kako možni.

*450 zaposlitev čez (najhitreje) 10 let - JUHU to pa je novička (ironija)

p.s. Slovenija se je res ne samo evropeizirala ampak resnično globalizirala: predvidena džamija v Ljubljani in sedaj "Keopsova piramida" v Mariboru.