petek, december 23, 2005

Desus - stranka brez hrbtenice

Ob spremljanju potez koalicijskih strank znotraj slovenske vlade, mi vedno gre hkrati na smeh in na jok. Najbolj mi popestrijo dan poteze stranke upokojencev. Kot najmanjša vladna stranka ima v bistvu privileg biti v vladi in tako se tudi obnaša. Zavedajoč se svoje nemoči v vlogi opozicijske stranke, se kot vladna stranka podreja željam "močnejših" koalicijskih partnerjev. Podpirajo tudi predloge zakonov, odločitve in načrte za prihodnost s katerimi se ne strinjajo. In povrhu vsega to tudi javno povedo.

Primer: predlog zakona o izbrisanih: "...zakon bodo podrli, a ne zato ker se z njim strinjajo ampak ker je edini in ker ne želijo, da jim v koaliciji očitajo, da ne podprejo vladnega predloga." To so besede g. Žnidaršiča, vodje poslanske skupine Desus (Večer, 23.12.2005 str.4). A ne bi bilo bolje, če bi odkrito, s svojim glasom proti, izrazili svoje poglede na omenjeno zadevo, ne pa da naknadno preko medijev razlagajo svoje stališče?

Dalje so pri oblikovanju zakona o vojnih grobiščih vložili svoje predloge, a očitno stvar ni zrela za dokončno oblikovanje in je zastala. Kljub "grožnjam" Desusa, da bodo izstopili iz koalicije, če bodo kršeni dogovori v koalicijski pogodbi, po besedah g. Žnidaršiča Desus ne bo izstopil iz koalicije, četudi bo sprejet zakon, ki bi "brutalno kršil koalicijski dogovor". Bodite načelni in ne grozite, če nečesa ne boste izpeljali. In nato še pričakujete, da vas bodo v koaliciji sprejeli kot sogovornika, na katerega se je možno zanest. Jaz vas že ne bi.

Nasplošno gledano, v Desusu ne želijo povzročiti, da bi kdorkoli dobil občutek, da so v koaliciji zaradi lastnih koristi in zato "podprejo tudi tisto s čimer se ne strinjajo in je v korist drugih strank"!?!?!?!?!?! Jaz sem pa mislil, da so vsi poslanci v parlamentu zaradi zagotavljanja koristi vseh državljanov in državljank Republike Slovenije (naivnež jaz). Ne samo da v Desusu ne zagovarjajo stališč zaradi katerih so prejeli glasove volilcev, temveč celo podpirajo ukrepe, ki nosijo posredno korist posameznim strankam. Če je to stranka, ki si zasluži soodločat o usodi države naj me strela ta trenutek zadene.

Da pa je mera polna, skrbi stališče g. Žnidaršiča glede višine poslanskih plač. Po njegovem mnenju, bo predvideno znižanje poslanskih plač vplivalo na kvaliteto kandidatov na parlamentarnih volitvah, kar bo povzročilo nižjo strokovnost in slabše zakone.
No g. Žnidaršič brez strahu. Verjemite, da še obstajajo ljudje, ki se za mesto poslanca ne odločajo na podlagi poslanske plače, temveč zaradi iskrene želje po delanju za dobro vseh. Če bo znižanje plač "odplaknilo" karieriste, ki gledajo na poslanske stolčke skozi prizmo denarja, si želim, da bi se to zgodilo čimprej. Kajti z ljudmi, ki zagovarjajo vaša, zgoraj predstavljena stališča, se državi ne obeta svetla prihodnost.