sreda, december 14, 2005

Tretji program nacionalke in 300 letna vladavina

Vlada je, s pomočjo glasov ljudstva (referendum), pred mesecem dni sprejela nov zakon o RTV Slovenija. V njem je predviden tudi tretji program nacionalke, ki bo prenašal parlamentarne seje. Očitno pa pred sprejemom zakona ni nihče prav razčistil kdo bo v bistvu zadolžen za izvedbo sprejetega zakona. Vlada pravi, da je za to odgovorna RTVS, ta pa da lahko za ohranitev resnične nevtralnosti zgolj omogoči prenos signala iz soban slovenskega parlamenta. Nedorečenost je neprijetno udarila v javnost in s tem dokazala, da se je novi zakon o RTVS sestavljal na "horuk" brez posebnega posvetovanja vseh vpletenih.

Dejstvo je, da je parlament organ, ki sprejema zakone, izvršilna veja oblasti pa ni, a v tem primeru, ko so si parlamentarci zaželeli nečesa kar vključuje tudi njih, bi bilo v redu, če bi pomislili na svojo nalogo pri izvedbi novih določil.

Kakorkoli, tretjega programa očitno še nekaj časa ne bo, ko pa bo bo verjetno krepko udaril po žepu nas naročnike. Nekdo vendar mora plačati vse snemalne ekipe, opremo in vse kar pač spada h kvalitetnemu televizijskemu prenosu. Glede na dosedanje delo naših poslancev me resno skrbi, da bi znal postati tretji kanal kanal s slovensko različico španskih nanizank. Seveda bi v glavnih vlogah nastopali nam tako znani obrazi slovenske politike. Upajmo, da temu ne bo tako.

Zdaj pa še malo k javni upravi. Minister Virant je zanimiv in hkrati klasičen predstavnik slovenskega politika. Kljub temu, da je število zaposlenih v državni upravi upadlo za pičlih 0,01% (ali 29 zaposlenih) je zadovoljen zaradi novega trenda gibanja (ki je bil v preteklosti očitno bolj v drugi smeri). V enem letu mu je uspelo zmanjšati število zaposlenih za tak odstotek pri tem pa samozavestno trdi, da je cilj v času mandata znižati število zaposlenih do 3%. Hmmm....če malo preračunamo bi bilo, pri sedanjem trendu, za to potrebnih 300 let. No, če upoštevamo verjetnost, da bo trend zmanjševanja števila zaposlenih počasi naraščal, lahko po najbolj optimističnih napovedih še vedno pridemo nekje do 100 let. Toliko pa mu niti mati narava ne bo pustila da bo na oblasti, kaj šele narod, ki želi rezultate predvolilnih obljub v času enega mandata (se pravi v 4-ih letih).