ponedeljek, julij 10, 2006

Slovenci v svetu...rešitev za povečano rodnost v SLO??

Ob gledanju sobotnih večernih poročil, je mojo pozoronost ujel prispevek o obisku premiera Janše v Clevelandu (ZDA). Obiskal je skupnost Slovencev (oz. Američanov s slovenskimi koreninami). Lepo, lepo. Je prav, da se daje pozornost tudi njim.
Sledilo je poročilo o mnenju stranke NSi, da je treba za ponovno integracijo tistih, ki se vrnejo v SLO olajšati birokratske postopke, ki so sedaj zelo okorni. Lepo, lepo, birokracijo je treba res prilagodit novim razmeram.

Pol pa so prišli na idejo, da bi spodbujali vračanje "zamejskih" Slovencev nazaj v rodno deželo. Hmmm, marsikomu ki ima slovenske korenine, Slovenija ni rodna dežela, saj se je rodil v tujini. Tisti, ki pa res vidijo SLO kot rodno deželo, pa bodo tako ali tako prišli nazaj če bodo želeli. Saj nikogar ne podimo stran.
Največji absurd prispevka pa je bila ideja, da je rešitev za povečanje rodnosti v SLO v tem, da se v Slovenijo privabi mlade družine (ki sedaj živijo izven meja SLO) in imajo slovenske korenine. Da je treba poskrbet, da bodo pogoji taki, da bodo mlade družine želele priti živet v SLO.
Se ne bi raje ti, ki razmišljajo o tem, obrnili do družin, ki so že v Sloveniji in izboljšali pogoje življenja za te?

Slovenci (vsaj nekateri) očitno trpijo za veliko potrebo po kopiranju in uvažanju vsega tujega. Od sistemov socialnega življenja, šolskih sistemov, davčnih zadev, sedaj še ljudi...

Bi se bilo bolj smiselno od orientacije navzven, obrniti navznoter, in pogledat kaj in kako se lahko naredi z lastnimi potenciali. Verjamem, da imamo precej strokovnjakov, ki bi uredili situacijo v SLO, če bi bila aktualna politika odprta za predloge. Tudi take predloge, ki mogoče vzamejo "bogatim in vplivnim" in dajo "malemu" človeku. Ampak saj vemo kako je s politiko in interesi "velikih".