torek, oktober 11, 2011

Zakaj je kandidatura Jankoviča trenutno slaba poteza

S vstopom Zorana Jankoviča na državni politični prostor se je pojavilo novo »močno« ime, ki bo krojilo usodo države. Vprašanje, ki se mi osebno postavlja je ali je čas primeren za to?

Prav je, da se posamezniki, ki so s svojim dosedanjim delom dokazali sposobnost uvajanja napredka, podajo na raven vodenja države. In vsekakor v kriznih časih družba potrebuje sposobne ljudi, a vprašanje je tudi ali je družba pripravljena na njih? Ali pa še vedno vidijo v »starih« obrazih več potenciala?

Osebno sem prepričan, da trenutna družba potrebuje lekcijo ponovnega vodenja Janeza Janše, z namenom, da se podre še zadnji steber konstante, v katerem vidi večina tistih, ki dejansko gredo na volitve, odrešitev iz trenutne situacije. Kajti to družbo očitno izučijo zgolj trde lekcije in z zavrnitvijo prepotrebnih sprememb, ki jih je predlagala vlada ki odhaja, so odprta vrata zadnjemu dejanju tragikomedije imenovane slovenska (politična) tranzicija.

Ne verjamem namreč, da bodo znani obrazi prejšnje (torej Janševe) in najverjetneje nove (tudi Janševe) vlade uspeli obrniti potek dogodkov v Sloveniji na bolje. Če jim je namreč v času gospodarske rasti uspelo ustvariti več javnega dolga (torej primanjkljaj), upravičeno dvomim, da jim bo uspelo ustvarit presežek v času recesije. Torej bo situacija šla zgolj na slabše. S tem se bo podrla še zadnja teorija vseh, ki govorijo: »ko bo Janša bo pa bolje«.

Po njegovem ponovnem fijasku bi (bo) bil čas za nove, sposobne obraze, ki bodo dejansko imeli možnost sestaviti vlado in sodelovati z opozicijo, ki bo sestavljena iz ljudi, ki se ne bodo ukvarjali s tem »ali potrebujemo Patrie in vladno letalo« temveč o tem kako potegniti voz iz blata in ga popeljati v svetlejšo prihodnost.

Druga »težava« je v tem, da bo s vstopom Jankoviča, volilna kampanja spet pretežno temeljila na obtoževanju starih grehov(*), praznih floskulah, ter nadigravanje močnih egov. V celotnem procesu pa se bodo izgubili KONKRETNI predlogi KAKO bodo vodili zadeve bolje in KAKO bodo ustvarjali nova delovna mesta etc.. Tako bomo spet volili na podlagi tega kdo je komu bolj všeč, kdo ima po mnenju posameznika manj masla na glavi, namesto da bi na podlagi tega kdo ima KONKRETNE, ARGUMENTIRANE predloge predvidenih ukrepov. Da predlogi ukrepov ne bodo po volji večine je jasno vsem, zato jih v predvolilnem boju niti ne pričakujem (ker so referendumi dokazali, da večini na jasno, da je prelaganje sprememb izguba časa).

Če se pa zgodi čudež in Jankovič dobi večino in sestavi vlado, bo še vedno Janša&co. toliko močna opozicija, da bodo vsi predvideni ukrepi »minirani« z »vsemi razpoložljivimi sredstvi« (kot se politiki radi izrazijo, ko odločitve niso po njihovi volji – beri: bomo imeli referendum na stroške ljudi, ki že tako nimajo od proračuna skoraj ničesar).

(*)Politika je tako resda dobila novo ime, a hkrati nov arzenal za vse, ki z izigravanjem naivnosti ljudi vedno znova sedejo v poslanske klopi.

Tako da vsem »veselo« spremljanje predvolilne farse in se vidimo na naslednjih volitvah.

---------------

če se ne zgodi nič od zapisanega in se s starimi/novimi obrazi dejansko uvedejo spremembe na bolje, začnem (ponovno) verjet v Dedka mraza in Božička;