nedelja, december 18, 2005

Podpora vladi, strankam in Kosova komisija

V dnevnih časopisih so bili objavljenji rezultati zadnje raziskave glede podpore sedanji vladi, vladnim reformam, političnim strankam in še nekateri drugi podatki.
Kot je značilno po vsakih volitvah priljubljenost vlade upade. To je normalno, saj se takoj po volitvah vsaka vlada zaveda zmage, moči in vpliva ter začne izvajati ukrepe, ki jih v predvolilnem času ni omenjala ali pa jih je, a je dodajala noto socialnega dialoga o katerem kasneje ni ne duha ne sluha.

Tako nizka podpora sedanje vlade je tudi posledica predvidenih reform, ki se nam obetajo z začetkom naslednjega leta. Glede na to, da so bile sestavljene brez posluha za civilno iniciativo in da tudi po najštevilčnejšem protestnem shodu v zgodovini Slovenije vlada ni kazala pripravljenosti na "spametovanje", je upad podpore pričakovan. Posledično z upadom podpore vladi se zmanjšuje tudi podpora strankam ki so v vladi. In kot je bilo za pričakovat so ljudje v sedanji opoziciji začutili zaveznika, ki je končno za silo strnil vrste in začel delovat bolj kompetentno. Tako se vsota podpore sedanjima največjima opozicijskima strankama (LDS in SD) giblje zelo blizu vsoti podpore vsem vladnim strankam skupaj (razlika 1% v korist vlade). Seveda pa ne smemo pozabiti na 41% tistih, ki se niso opredelili.

Zanimivo je videti tudi visok odstotek ljudi
med podporniki SNS, ki nasprotujejo ukinitvi Kosove protikorupcijske komisije (kar 79% volivcev SNS je proti ukinitvi). S tem se potrjuje, da podpora stranki ne podpira nujno vse predloge dotične stranke. Tega bi se morali bolj zavedati politiki, ki radi kar pogosto izpostavljajo podporo, ki so jo prejeli na zadnjih volitvah.