sreda, oktober 05, 2011

Titova ali Bajukova cesta

Ustavno sodišče, ki je v Ljubljani prepovedalo poimenovanje ceste po nekdanjem Jugoslovanskem državniku Josipu Brozu Titu, je sprožilo odzive političnih sredin.

V Sloveniji je že od njene ustanovitve »problem« z različnimi pogledi na zgodovinska dejstva. In včasih se upravičeno postavlja vprašanje zdravega razuma posameznikov in tokratne izjave nekaterih so res »eksoti«.

Tako se zunajparlamentarna politična stranka NSi, kot pobudnica ustavne presoje primernosti tovrstnega poimenovanja, strinja z odločitvijo sodišča in vidi v tem potrditev, da je bil »Tito zločinec« (Ljudmila Novak, Večer 5.10.2011). Da gre za zmago demokracije nad poveličevanjem totalitarizma (v času katerega je deloval Tito). In da naj raje cesto poimenujejo po nekdanjem voditelju NSi Andreju Bajuku.

Človek se resno vpraša kakšni so kriteriji teh ljudi za tovrstna primerjavo. Ne poveličujem ali odobravam VSEH dejanj posameznikov, a DEJSTVO ostaja, da je Tito vodil narodno osvobodilni boj na strani ZAVEZNIKOV v času 2.svetovne vojne, da je vodil skupno državo mnogih narodov, ki so jo sestavljali milijoni posameznikov – in to skoraj 30 let v času, ko se je svet ponovno sestavljal po grozotah svetovne vojne. DEJSTVO ostaja, da so to bili časi, ki so potrebovali karizmatično osebnost kova maršala Tita, ki je v turbolentnih časih znal voditi politiko države – katere korenine ima tudi sedanja »samostojna« Slovenija. Jugoslavija je bila DOMOVINA naših staršev in starih staršev ter zibelka tega kar imamo danes – »neodvisne« slovenske države.

S vsem spoštovanjem do g. Bajuka menim, da se ga ne more postavljati ob bok maršala Tita. Pa ne ker bi bil g. Bajuk ne vem kak svetovljan, ampak ker njegova državniška dela ne segajo v isto galaksijo kot Titova. Če človek vodi parlament 7 mesecev in živi v državi cca. 10 let, ga RES ne moremo postavljati v vrednostni okvir z maršalom Titom (če ti ni jasno zakaj, preberi še enkrat prejšnji odstavek).

In ja, če bi v času Tita (ko je bil totalitaristični sistem vladanja) delovala demokracija, kot jo predstavlja politika sedanjega časa - ko imamo finančno, gospodarsko, družbeno krizo – bi nedvomno ne bilo Slovenije, še manj Evrope ali sveta kot ga poznamo danes. Tako da ne zlivat gnojnice na preteklost iz katere obstoja smo zrastli mi VSI in hkrati poveličevat trenutne »demokracije« kot splošno dobre opcije demokratične ureditve. Krizni časi v Titovem času so potrebovali »trdo« roko vladanja, ker kaj se zgodi z demokratičnim načinom vnašanja sprememb v kriznih razmerah, je dokazala Pahorjeva vlada, kjer je vsak nasprotnik z »močjo« demokratičnega odločanja zahteval referendum in vrgel prepotrebne milijone denarja skozi okno (pa ne bom o tem, ker bi bil članek predolg).

V glavnem – dajte politični in sploh družbeno prepoznavni obrazi resno razmislit ali vaše izjave vodijo v boljšo prihodnost sedanje družbe in se raje posvečajte trenutno RES POMEMBNIM vprašanjem reševanja trenutne krize. Drugače boste v političnem okolju vedno ostali zunajparlamentarna stranka, v družbenem pogledu pa prekopani dinozavri.