nedelja, avgust 06, 2006

Triglav in spominske plošče

Postavitev spominske plošče Alojziju Stepincu na Kredarici je dvignilo kar precej prahu. Predvsem ob razpravi o tem ali je Stepinac med 2. sv.v. bil za ali proti osvobodilnemu boju. Boju, ki se je odvijal tudi na slovenskih tleh in ki je težil k osvoboditvi naroda izpod jarma okupatorja. Govori se, da je bil Stepinac bližje ustašem, ki so bili na strani ukopatorja, prav tako pa se govori, da je bil proti vsakršnemu nasilju in bil zaslužen, da veliko hrvaških kot tudi slovenskih duhovnikov ni klavrno končalo. In prav slednje je bil eden izmed glavnih argumentov zakaj Stepincu postaviti spominsko ploščo.

Se zdi v redu postaviti spominsko ploščo človeku, ki se je zavzemal za mir in ohranitev človeških življenj. Ki je bil proti fašizmu, nacizmu in komunizmu. Pravi svetnik bi se reklo. In povrhu še od papeža razglašen za blaženega. Ja pol pa ni dvoma, da s postavitvijo ni nič spornega. Ali pač?

Ali je bil resnično na strani življenja ali pa na strani ukopatorja ne bom razglabljal, ker ne poznam zgodovinskih dejstev, ki bodo verjetno ostala nam, potomcem zmagovitih borcev za svobodo slovenskega naroda, za vedno skrita. Zgodovina se je že tolikokrat na novo "prebarvala", da se pravega odtenka več nihče prav ne spomni. Vse bolj se približujemo sloganu "baba čula, baba rekla". Ampak ok, vzamem v zakup glede na to, da živim tu in sedaj, s pogledom usmerjenim v priložnosti, ki se mi nudijo in z uporabo katerih bom gradil lepšo prihodnost zase in za druge.

A če se vrnem k Stepincu in njegovi spominski plošči. Plošči pod simbolnim vrhom slovenstva, mogočnim Triglavom, se upravičeno sprašujem ali je kraj resnično primeren za tako obeležje. Res je, da se je Stepinac povzpel na Triglav pred 70. leti in da se je (baje) zavzemal za slovenski narod. A spominska plošča pod Triglavom...?

Kakorkoli, spominska plošča sedaj je in odstranitev ali preselitev le te, bi spet dvignila ogromno prahu. Od tega pa smo Slovenci že tako zaslepljeni, da se ne ukvarjamo več s tem kar je resnično pomembno v življenju.

Osebno sem proti obeležju v spomin človeka, ki ima sporno preteklost (upravičeno ali ne, težko rečem, a "kjer je dim, je tudi ogenj"). Predvsem pa proti postavitvi obeležja tujcu (Stepinac je namreč Hrvat) pod vrh gore, katere simbol nosimo tudi v slovenskem grbu.

Triglav je simbol slovenstva, pokončnega, poštenega in ponosnega naroda in ga zato ni primerno nameniti kot temelj za spominske plošče posameznikom. Če bi resnično želeli postaviti obeležje vsem, ki so tako ali drugače pomagali slovenskemu narodu v njegovi dolgi zgodovini, bi verjetno bil Triglav premajhen.

Pustimo gore naravi in ohranimo spomine v glavi.