ponedeljek, november 13, 2006

Lokalne volitve

Lokalne volitve so končno za nami in občine imajo nove/stare župane in županje, mestne/občinske svetnike in svet se še vedno vrti dalje.

Bilo je precej sprememb, predvidenih in nepredvidenih. Vsekakor so v ospredju spremembe v večjih mestih. Tako je v Mariboru prišlo do zmage g. Kanglerja nad "neodvisnim" g. Pivcem, ki mu je naziv "neodvisni" v stalni in jasni povezavi s podporo vladnih strank nedvomno prinesel poraz.

V Ljubljani je s strankarsko konkurenco pometel g. Jankovič s svojo listo, katera ima v mestnem svetu večino. Tako se bo dalo videt ali in koliko politika omejujejo možnosti razvoja posameznih občin. Večina v mestnem svetu namreč pomeni, da bodo vse ideje, ki so si jih zastavili v predvolilnih obljubah možno speljati skozi sito v mestnem svetu. Tako bo Ljubljana postala vzor kako voditi občino ali pa se bo novemu županu in njegovim svetnikom zataknilo v prevelikih obljubah in previsoko postavljenih ciljih. Bomo videli. Držim pesti, da jim bo uspelo.

V Celju je ponovno in z veliko razliko zmagal g. Šrot s svojo SLS. Tako bo upam da prišlo do večje povezanosti med MB in CE saj sta sedaj oba župana predstavnika iste stranke.

Tržičani so odstavili g. Ruparja z njegovimi stalnimi aferami in ustoličili g. Sajovica. Kako bo ta vodil občino bomo videli.

Primorska je v objemu g. Popoviča in njegovih prijateljev v Izoli in Piranu. Čeprav je v Izoli prišlo do preobrata in sedaj vodi ga. Pečan za cela 2 glasova. No tu se je sedaj izkazala resnica da VSAK glas šteje. Verjetno se tepejo tisti, ki niso šli na volišče in s tem omogočili zmago svojega kandidata. Vsekakor dobra šola za vse, ki spremljamo nastalo situacijo.

Velenje je ostalo v rokah g. Meha, ki bo tako še en mandat lahko vodil omenjeno občino.

Vse skupaj pa so ponovno premagali neodvisni kandidati za župane, ki so spet pobrali največ zmag. Politika tako spet dokazuje, da se ne zna prilagodit potrebam naroda in da ji narod še vedno ne zaupa.

Čez 2 leti so na vrsti državnozborske volitve in v kolikor se obstoječe stranke ne bodo resno zamislile, lahko dobimo kakšno novo stranko v parlamentu.

Romi, nestrpnost, politika....

Minilo je nekaj časa od zadnjega vnosa in spet se mi je nabralo nekaj materiala, da ga lahko "vržem" na splet.
Vsem znana "drama" z Romi iz Ambrusa, kjer jih več niso želeli okoliški prebivalci, je sprožila nove polemike o "nestrpnosti" Slovencev, "neprimernih" ukrepih oblasti in "civiliziranosti" Romov. Nalašč so določeni izrazi dani v narekovaje, saj se vsa zgodba okoli omenjenega "problema" zdi že malce pretirana.

Dejstvo je, da so Romi "morali" oditi iz omenjene lokacije, če niso želeli občutiti besa svojih sosedov. In ja, včasih je treba "popustiti" množici, da se izognemo večjemu gorju, zato so mi osebno izjave varuha človekovih pravic malce pretirane.
Romov se prav tako ni umaknilo na silo, ampak so se sporazumno in začasno preselili v Postojno. Oblast je v tej točki naredila prav. Prav tako je smiselno, da se Romom dodeli nova zemlja, ki je v državni lasti, kajti pridobivanje pravnih dovoljenj prebivalcev o namestitvi Romov v njihovi neposredni bližini bi spet povzročilo zaplete.

Včasih je treba počakati na končni izid celotnega procesa preden se začne kritizirati. V tem primeru ni bilo tako in rezultat je bilo popolnoma nepotrebna izjava Romov, da se bodo vrnili na ozemlje katerega so zapustili in tam čakali na vladno ponudbo. S tem so verjetno povzročili jezo v marsikaterem Slovencu, ki že po naravi ne prenašamo izsiljevanja.

Kakorkoli, sedaj je baje prišlo do soglasja o novi namestitvi Romov. Kje trenutno ne ve širša javnost. "Ve" se samo to, da bo na novi lokaciji potrebno postaviti vso infrastrukturo s vsemi potrebnimi priključki. Kdo bo poravnal stroške se ne ve (nekdo sigurno ve, vsi slutimo, nihče pa tega ne pove naglas).