sobota, februar 18, 2006

Objava karikatur preroka Mohameda in Drnovškovo opravičilo

Dogodki okoli objave spornih karikatur preroka Mohameda so močno razburile svetovno javnost. Predvsem tisti del, ki je muslimanske vere. Izgovarjanje avtorjev spornih karikatur na svobodo tiska je za Zahodni svet morda zadostno, a za Vzhodne države očitno ne (karikiram s pojmom Zahoda kot krščanskega sveta in Vzhoda kot muslimanskega sveta). Zavedanje spornosti objav omenjenih karikatur za pripadnike muslimanske vere, bi moralo biti močnejše pri odgovornih, ki so dopustili takšno objavo. Svet se že brez tega nahaja v velikih težavah zaradi poseganja Zahoda v življenje Vzhodnega sveta in zaradi vedno večjega razraščanja skrajnega islamizma. Dvomim, da so objave prinesle večjo berljivost dotičnim časnikom zato tudi ne vidim razloga za ponovno objavo tudi v v drugih državah Evrope. Takšno početje samo po sebi podžiga tiste, ki so siti odnosa Zahoda do Vzhoda. In ti to s pridom izkoriščajo za napihovanje situacije in spodbujanje vernikov k nasilnim protestom. Muslimanski svet pa ne sestavljajo zgolj skrajneži, kar se je pokazalo že pri zavračanju dejanj v Iraku in še prej napada na ZDA, prav s strani strpnih muslimanov.

Svetu grozi velik konflikt katerega razsežnosti za večino niso predstavljive. Zato je neodgovorno, da se voditelji držav, ki so objavile sporne karikature, ne želijo opravičiti za to dejanje. Ponovno izgovarjanje na svobodo medijev in hkratno nestrinjanje z objavo karikatur samo kaže na nezavedanje resnosti situacije.

Predsednik Slovenije, dr. Janez Drnovšek, se zaveda te situacije in hkrati tudi kako malo je potrebno, da se odvzame moč skrajnim islamistom. Z javnim opravičilom je odvzel iz rok skrajnežev enega glavnih adutov in to je nadutost Zahodnih voditeljev do vere in življenja Vzhoda. Verjamem, da bi s sledenjem Drnovškovemu zgledu lahko evropski politiki pomirili nastalo situacijo. Zato je Drnovškovo opravičilo v imenu vse Evrope tudi skrajno primerno in nujno. Drnovškovo zavzemanje za izboljšanje življenja po svetu bi moralo biti spodbuda vsem, ki mislijo podobno in ne razlog za "globoko" razglabljanje zakaj take poteze sedaj, kaj komu to prinaša, kdo bo imel od tega koristi, kaj se dogaja z našim predsednikom.
Takšna in podobna vprašanja, ki se pojavljajo v medijih so preprosto neumna. Človek na položaju predsednika deluje iz srca in s tem kaže na pot in dejanja katerih bi se morali posluževati vsi.
Verjamem, da je opravičilo dr. Drnovška primerno in da s tem dviguje ugled tako njegove osebe kot države Slovenije katere predsednik je.