nedelja, november 26, 2006

Strojanovi, vlada, ljudstvo

Situacija okoli vprašanja nastanitve in s tem vsaj delne rešitve problema romske družine Strojanovih še vedno ni na vidiku. Ne samo to, situacija se je včeraj s samovoljnim odhodom Strojanovih iz Postojne, zaostrila do skrajne meje.
Ljudstvo je postavilo barikade, policija jih je želela "razgnati" in tako so "skupili" posamezni državljani. Nesmisel, nesmisel, nesmisel....

Strojanovi so se nato ustavili par kilometrov pred svojim ciljem in stvar se je politično obarvala.

Premier in pristojni ministri so sredi noči obiskali tako Strojanove kot tudi sklicali skupni sestanek na katerem so se, po lastnih besedah, pogovarjali o lokaciji nastanitve Strojanovih.
Resnost položaja je potrjevala reakcija premiera in ministrov. A da ne bi bilo treba, da se situacija zaostri kot se je, se strinjamo vsi. Le rešitve problema se razlikujejo.

Dejstvo je, da Strojanovi imajo določene pravice in jih iz tega naslova ne moremo "odsloviti" iz države, tako da nekje v Sloveniji bodo živeli. Kje, ne ve nihče. Vsaj za zdaj ne.

Način iskanja primerne lokacije, ko si vladni predstavniki in Strojanovi ogledujejo določene lokacije, brez vednosti lokalnih skupnosti, vzpodbuja mišljenje, da je s Strojanovimi res nekaj narobe. Zakaj drugače tajnost iskanja lokacije. Zaradi protestov seveda.
Ampak ali so ti potrebni? Mislim da ne.

Nič se ne bo rešilo v kolikor se pred ogledom lokacije ta isti premier, ki se je, zaradi samovoljne poteze Strojanovih, sredi noči sestal v Ivančni Gorici, ne sestane z ekipo pristojnih ministrov (Mate, Zver, Podobnik) in predstavniki policije (direktor, vodja lokalne izpostave) na sestanku s predstavniki lokalne skupnosti. Jim predstavi kaj se dogaja, zakaj in kako bodo poskrbeli, da se kršenje zakonov Republike Slovenije ne bo dopuščalo.

Komunikacija z lokalno skupnostjo je več kot nujna, saj bodo le tako imeli ljudje občutek enakovrednega obravnavanja, kar je osnova za pripravljenost sprejetja Strojanovih.

Dosedanje reševanje situacije je bilo skrajno nerodno in v kolikor se pristop ne bo spremenil, bomo videli še veliko vaških straž, vihtečih pendrekov, jeznih obrazov, izžvižgavanj in nestrpnosti. Upajmo, da ne še česa hujšega.

Ne tiščat glavo v pesek in se delat, da bo nastalo situacijo možno rešiti brez soglasja lokalne skupnosti!

Prisluhnite strahovom in dvomom ljudi, ki so Vas izvolili in ki naj bi jih predstavljali. Pogovorite se z njimi in prikažite situacijo takšno kot je. Ne lagat, brez praznih obljub...potrebni so konkretni ukrepi, ki bodo zavezovali Strojanove da spoštujejo državni red in pravo.
Le tako se bo situacija (mogoče) normalizirala!