četrtek, november 30, 2006

Piramida, kvaliteta programa...

V zadnji oddaji Piramida, se je zgodilo, kar se mi je že od vsega začetka oddaje dozdevalo da se bo, popolna polomija namreč. Tematika pogovora so bili Romi, in verjamem, da je bil namen dober, torej predstaviti Rome v luči, kakršni večina (verjetno) je. A zgodilo se je prav nasprotno. Na že tako goreč ogenj nestrpnosti se je dolilo toliko "olja", da je nastal pravi "napalm". Posledice bodo nedvomno vidne, prej kot slej.

Zakaj je prišlo do tega?
  1. Ker se v takšne vrste oddajo, ob takšni situaciji kot je trenutna, ne more in ne sme uvrščati tako nedorečenih tematik. Razvije se namreč cela kolobocija, ki ne pripomore k rešitvi situacije. Prej nasprotno.
  2. V oddajo se ne vabi ljudi, ki ne spoštujejo drugačnih od sebe, izražajo nestrpnost, povrhu vsega pa so še javna osebnost, katere beseda se marsikomu "vsede" kot resnica.
  3. Oddaja se ne vodi kot se vodi ta. Žal je gospodična Žnidarič nedorasla gostom "kalibra" g. Jelinčič.

Odgovorni so vsi, ki imajo kakšno besedo pri izbiri programa, vsebine oddaje in gostov, ki jih povabijo. Prelaganje odgovornosti na ramena drugih je nesmiselno.

V tej točki bi se vprašal, kje je tukaj izboljšanje kvalitete televizijskega programa, ki nam jo je obljubljala vlada, ko smo se na referendumu odločali o spremembi zakona o RTVS?


Že sama uvrstitev takšne vrste oddaje v najbolj gledan termin, je zame neokusna in neprimerna. Če pogledamo sam koncept oddaje je njen namen izključno večanje gledanosti za vsako ceno. Téme oddaje so zanimive, a način debatiranja je vse prej kot okusen. Repliciranje v smislu takojšnje prekinitve govora govornika v mojih očeh ne pušča primerno sliko kako v vsakdanjem življenju komunicirati. Ali to ne pušča vtisa, da je primerno vsakomur "skakati v besedo" in mu tako onemogočiti, da pove kar misli? Ali je to strpen način pogovora? Seveda ni.

Vse kar se bo zgodilo sedaj, ne more odpraviti škode, ki se je povzročila z zadnjo oddajo. Škodo, ki bo potisnila Rome še dlje od željene sprejetosti s strani drugih ljudi. Škodo, ki bo povzročila še več nestrpnosti, in ki bo v podzavesti dala vedeti, da tudi politika (vsaj del) stoji za tem, da se Romom "pokaže kam spadajo".

Prekleto bi se morali zamisliti ljudje, ki sestavljajo program nacionalne televizije, ki nosi simbol verodostojnosti in objektivnega poročanja. S takšnimi oddajami se ta simbol izgublja. Pridružuje se vsem tistim televizijam, ki skrbijo prej za dobiček in večjo gledanost, kot pa za resnično kvaliteto programa.

Ni komentarjev: