ponedeljek, november 13, 2006

Romi, nestrpnost, politika....

Minilo je nekaj časa od zadnjega vnosa in spet se mi je nabralo nekaj materiala, da ga lahko "vržem" na splet.
Vsem znana "drama" z Romi iz Ambrusa, kjer jih več niso želeli okoliški prebivalci, je sprožila nove polemike o "nestrpnosti" Slovencev, "neprimernih" ukrepih oblasti in "civiliziranosti" Romov. Nalašč so določeni izrazi dani v narekovaje, saj se vsa zgodba okoli omenjenega "problema" zdi že malce pretirana.

Dejstvo je, da so Romi "morali" oditi iz omenjene lokacije, če niso želeli občutiti besa svojih sosedov. In ja, včasih je treba "popustiti" množici, da se izognemo večjemu gorju, zato so mi osebno izjave varuha človekovih pravic malce pretirane.
Romov se prav tako ni umaknilo na silo, ampak so se sporazumno in začasno preselili v Postojno. Oblast je v tej točki naredila prav. Prav tako je smiselno, da se Romom dodeli nova zemlja, ki je v državni lasti, kajti pridobivanje pravnih dovoljenj prebivalcev o namestitvi Romov v njihovi neposredni bližini bi spet povzročilo zaplete.

Včasih je treba počakati na končni izid celotnega procesa preden se začne kritizirati. V tem primeru ni bilo tako in rezultat je bilo popolnoma nepotrebna izjava Romov, da se bodo vrnili na ozemlje katerega so zapustili in tam čakali na vladno ponudbo. S tem so verjetno povzročili jezo v marsikaterem Slovencu, ki že po naravi ne prenašamo izsiljevanja.

Kakorkoli, sedaj je baje prišlo do soglasja o novi namestitvi Romov. Kje trenutno ne ve širša javnost. "Ve" se samo to, da bo na novi lokaciji potrebno postaviti vso infrastrukturo s vsemi potrebnimi priključki. Kdo bo poravnal stroške se ne ve (nekdo sigurno ve, vsi slutimo, nihče pa tega ne pove naglas).

Ni komentarjev: